Binocular Base Articles

Great Black-Backed Gull Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Great Black-Backed Gull Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

The Great Black-Backed Gull (Larus marinus) is the world’s largest gull, distinguished by its impressive size, striking appearance, and assertive...
Read
Great Black-Backed Gull Life Cycle From Nest Building to Fledging

Great Black-Backed Gull Life Cycle From Nest Building to Fledging

The Great Black-Backed Gull (Larus marinus) stands as the largest gull species in the world, dominating its coastal habitats with...
Read
Cetti’s Warbler Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Cetti’s Warbler Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

The Cetti’s Warbler (Cettia cetti) is a small, elusive bird with chestnut brown upperparts and pale grey underparts. They have...
Read
Cetti’s Warbler Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

Cetti’s Warbler Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

The Cetti’s Warbler (Cettia cetti) is a fairly recent visitor and subsequent settler to the UK. There has been a...
Read
Goldcrest Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Goldcrest Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Despite its small size, the Goldcrest is a nimble bird with distinct feeding habits and a natural ability to avoid...
Read
Goldcrest Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

Goldcrest Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

Characterised by its small size, the Goldcrest has a grey-green back and pale belly paired with a bright black and...
Read
Cetti’s Warbler Vs Wren: Key Differences Explained

Cetti’s Warbler Vs Wren: Key Differences Explained

The Cetti's Warbler (Cettia cetti) and the Wren (Troglodytes troglodytes) are two small, brown, and somewhat elusive birds often found...
Read
Little Egret Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Little Egret Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Little Egrets (Egretta garzetta) were once rare visitors to the UK, occasionally flying in from the Mediterranean region for rare...
Read
Little Egret Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

Little Egret Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

The Little Egret (Egretta garzetta) is a small member of the Heron family. It is a white bird with a...
Read
Cattle Egret Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Cattle Egret Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Cattle Egrets (Bubulcus ibis) are distinctive birds, slightly smaller than their close relatives the Little Egret. They have yellow beaks...
Read
Firecrest Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Firecrest Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Small and vibrant, Firecrests are often seen flitting through dense vegetation. Their tiny size sets them apart from other woodland...
Read
Cattle Egret Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

Cattle Egret Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

Cattle Egrets (Bubulcus ibis) are small members of the Heron family and were originally natives of warmer climes like Africa....
Read
Cattle Egret Vs Little Egret: Key Differences Explained

Cattle Egret Vs Little Egret: Key Differences Explained

Cattle Egrets (Bubulcus ibis) and Little Egrets (Egretta garzetta) are two members of the Egret genus that often get confused....
Read
Firecrest Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

Firecrest Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

Firecrests are small birds, with a green back, white underparts, and a bright bronze ‘collar.’ Males feature a bold yellow...
Read
Hooded Crow Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Hooded Crow Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

The Hooded Crow (Corvus cornix), is a close relative of the Carrion Crow. Until 2002 they were regarded as the...
Read
Hooded Crow Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

Hooded Crow Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

The Hooded Crow (Corvus cornix), also known as the Scald Crow or Hoodie, is a corvid found across northern, eastern...
Read
Fieldfare Vs Redwing: Key Differences Explained

Fieldfare Vs Redwing: Key Differences Explained

Although both Fieldfares and Redwings are members of the thrush family, their unique physical traits and behaviours set them apart,...
Read
Carrion Crow Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Carrion Crow Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Carrion Crows are a familiar sight all across the UK with the exception of the north west of Scotland, Northern...
Read
Carrion Crow Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

Carrion Crow Life Cycle: Nest Building To Fledging (and everything in between)

The Carrion Crow (Corvus corone) is a noisy, intelligent bird found in most parts of the UK apart from the...
Read
Redwing Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Redwing Diet and Size: Feeding Habits, Predators, and Measurements

Among the smaller thrush species, Redwings adapt well to different types of food and environments. The key to their survival...
Read